Majoritatea oamenilor trec prin cel puțin un eveniment psihotraumatizant de-a lungul vieții. Apariția acestei afecțiuni implică pe lângă factori legați de natură și intensitatea traumei și o vulnerabilitate psihică crescută.

Studiile spun ca 2/3 dintre victime sunt femei. Se ştie că femeile sunt mai vulnerabile la efectele unor evenimente declanşatoare sau generatoare de anxietate sau depresie.

Tulburarea de stres posttraumatic este o afecțiune psihică provocată de un eveniment tramatizant extrem, care se manifestă prin anxietate severă, amintiri neplacute, cosmaruri recurente și gânduri incontrolabile legate de traumă suferită.

Negarea amintirilor legate de un eveniment neplăcut este frecventă și reprezintă un proces de apărare, care uneori conduce la o refulare adică la blocarea inconstientă a gandurilor, emoțiilor și impulsurilor inacceptabile.

Autorul vă recomandă si :  Ce este autismul virtual și cum îl recunoaștem

Care sunt cauzele?

O persoană poate să dezvolte această tulburarea atunci când experimentează sau asistă la producerea unui eveniment ce include: accidentele de maşină sau de avion, catastrofele naturale (cutremure, inundaţii), moartea altor oameni, rănirile grave sau agresiunile sexuale.

Vulnerabilitatea genetică şi biologică

Scheme cognitive de pericol

Persoanele care au suferit de stres post-traumatic, au atenţia selectivă în raport cu evenimentele potenţial ameninţătoare, deoarece în cazul lor se activează anxietatea.

Personalizarea cauzelor din care s-a produs evenimentul

– aprecierea subiectivă a caracterului ameninţător al situaţiei şi sensul pe care persoana implicată îl va da traumatismului, participă la menţinerea stresului post-traumatic.                                                                                                                                    – victimele care îşi atribuie cauzele evenimentelor îşi vor pierde stima de sine iar cele care atribuie vina unor cauze externe, generale, ajung la concluzia că nu mai există nici locuri nici persoane sigure. Ex.

Autorul vă recomandă si :  Cum ne face tehnologia mai anxiosi

Dacă o femeie violată dezvoltă credinţa că evenimentul este legat de personalitatea ei („sunt isterică”) sau („toţi bărbaţii sunt ticăloşi”) simptomele de stres vor fi declanşate de situaţii foarte numeroase şi variate. Gândurile automate vor fi : „este greşeala mea, am mereu necazuri”. Invers, dacă o femeie atribuie violul unor cauze externe, va avea gânduri automate care vor facilita rezolvarea traumatismului:

„Am trecut din întâmplare printr-un cartier periculos, am greşit, nu voi mai trece niciodată pe acolo.” Important de retinut: Să atribui evenimentul unui comportament circumstanţial şi limitat şi nu propriei persoane, are un efect pozitiv pentru acelaşi tip de traumatism.

Simplificaţi-vă viaţa ca să se îndepărteze stresul.

 

Autorul vă recomandă si :  Poți trăi toata viața sub ochiul vigilent

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.