Cele mai cunoscute tipuri de depresie ganduri pentru suflet
Cele mai cunoscute tipuri de depresie ganduri pentru suflet

Depresia. O stare care afectează tot mai mulți oameni, indiferent de statut, scară socială sau istoric familial. Între artiști, staruri de cinema sau pop sau oameni obișnuiți depresia nu face diferența. Cineva drag ție s-ar putea confrunta cu o astfel de stare. Fără ca tu să știi sau el să-și dea seama până când nu ajunge la un consult de specialitate. De aceea este bine să fim informați. În articolul de azi vă arătăm cele mai frecvente tipuri de depresie.

Melancolia

Melancolia este o formă de depresie severă care implică multe simptome fizice ale depresiei caracterizată prin pesimism, tristețe și insomnii. Gesturile, cuvintele, lipsa de motivaţie și stările de tristeţe profundă ale celui care suferă de această formă de depresie sunt asociate unui risc sporit de sinucidere. Persoana afectată nu mai regăsește plăcere în nici o activitate.

Autorul vă recomandă si :  Cum îți poate fi bine cu o persoană histrionică

Depresia sezonieră

Fiecare schimbare de anotimp poate determina o formă mai mult sau mai putin vizibilă de depresie. Oricine poate resimți, într-o oarecare masură, începutul toamnei, însă depresia sezonieră afectează mai ales persoanele sensibile. Aceasta apare ca urmare a lipsei de lumină naturală. Se manifestă periodic, în anotimpurile în care ziua este scurtă, iar lumina naturală mai redusă (toamna și iarna).
Femeile tinere sunt afectate cu precădere de depresia sezonieră. Această lipsă de lumină a zilei limitează producerea serotoninei, un hormon al fericirii produs de creierul nostru, provocând sentimente de nefericire. Acest tip de depresie poate fi tratat cu terapie prin lumină.

Depresia postpartum

Depresia postpartum poate apărea în cazul mamelor în primele luni de la naștere. Aceasta boală este foarte frecventă, afectând una din 8 femei după perioada de sarcină.
Ea mai poate apărea și după avortul spontan, nașterea cu făt mort sau adopție. În cazuri rare, o femeie cu depresie postpartum poate dezvolta simptome psihotice care o pot pune în pericol atât pe pacientă, cât și pe cei din jur. De asemenea, poate fi foarte dificil, chiar și pentru mama, să își dea seama că suferă de depresie, ceea ce îngreunează cu mult situaţia. Acest tip de depresie este cauzat de un dezechilibru hormonal în creier. Tratamentul prompt este important atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât recuperarea este mai rapidă. Medicaţia antidepresivă şi terapia cognitiv- comportamentală s-au dovedit la fel de eficiente pentru multe femei. Consilierea şi terapia suportivă sunt considerate tratament de primă linie pentru depresia postpartum.

Autorul vă recomandă si :  Depresia: Cum aflăm dacă suferim de ea?

Depresia adolescentină

Este mai greu de depistat din cauza numeroaselor schimbări prin care trece adolescentul. Cu toate acestea, fetele necesită o supraveghere mai atentă decât băieţii: pot prezenta dezinteres pentru activităţile ce ţin de învăţat, izolare, grad mare de sensibilitate la critici și chiar idei suicidale. Majoritatea adolescenților care suferă de depresie pot fi tratați cu ajutorul psihologului și cu o susținere corespunzatoare din partea familiei.
Într-un articol viitor vom afla despre câteva modalități de tratare a depresiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.