Cuvântul “adicție” este derivat din cuvântul latin care se traduce prin “înrobit de” sau “obligat să”. Studiile spun că dependența este o tulburare care afectează o gamă largă de oameni, indiferent de ocupație, religie sau cultură. Multe persoane au chiar mai multe dependențe, fie că vorbim despre alcool, droguri, tutun, mâncare, jocuri de noroc, cumpărături, telefon, internet … iar lista poate continua.                                                                                                                                       

Însă mai există și alte dependențe pe care le au oamenii…. cum ar fi dependența de sex, dependența sau obsesia pentru un bărbat sau o femeie, dependența de spiritualitate, de carieră ….iar aici apare o mare problemă care poate duce chiar la pierderea familiei. Orice activitate care este plăcută are potențialul de a cauza dependență, însă doar într-un context care favorizează acest lucru.                                        

Dependența apare atunci când corpul se adaptează la prezența unui așa numit ”drog”, motiv pentru care drogul își pierde efectul inițial. Astfel apare nevoia consumului unei cantități mai crescute din acel drog pentru a obține același efect. Și dacă nevoia nu este satisfăcută, apare o stare proastă. Iar această neliniște afectează și restul activităților din ziua respectivă.                            

Oamenii care dezvoltă o adicție devin conștienți că sunt controlați de acea substanță sau de acea activitate și că iși pierd controlul asupra ei. Atunci când corpul este lipsit de această substanță, se produce sevrajul. Sevraj înseamnă o puternică suferință – fizică și psihică – cauzată de lipsa stimulului (drog, alcool, sex, jocuri de noroc etc). Dependenta nu e pur și simplu un eșec personal de voință sau dovada unui caracter slab; este o boală care exercită o influența foarte puternică asupra creierului și se manifestă prin…. pofta nestăpânita pentru ceea ce a creat dependentă, prin pierderea controlului asupra consumului și prin continuarea obiceiului indiferent de consecințelor negative.                                                                                          

Din pacate, dependența nu afectează doar consumatorul, ci și familia și prietenii acestuia. Sunt sigură că fiecare dintre noi cunoaștem astfel de persoane sau chiar și noi ne confruntăm cu astfel de situații. În urmatorul articol, voi încerca să dezbat cât mai mult acest subiect. Până atunci SĂ FIȚI BINE!

Autorul vă recomandă si :  Cauze care ar putea declanșa ANXIETATEA și cum se tratează

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.