ganduri pentru sulfet obseriv compulsiv obsesivitate
ganduri pentru sulfet obseriv compulsiv obsesivitate

Tulburarea obsesiv-compulsivă este o afecţiune cronică şi de lungă durată, în care o persoană are gânduri incontrolabile, persistente numite (obsesii) şi comportamente pe care simte nevoia de a le repeta, numite (compulsii). 

Principala trăsătură a tulburării obsesiv-compulsive o reprezintă prezenţa obsesiilor, adică gânduri, idei sau imagini, care sunt experimentate frecvent şi care provoacă anxietate. Persoana nu poate controla apariţia lor, ele nu au legătură cu evenimente din viaţa cotidiană, fiind văzute ca gânduri pe care în mod normal nu ar fi trebuit să le aibă în acel moment.

Pe scurt. obsesia reprezintă preocuparea persistentă pentru ceva, un gând sau o trăire afectivă.

Simptomele comune includ: teama de microbi sau de contaminare, teama că ceva râu o să se întample, gânduri nedorite interzise care implică sex sau religie, gânduri agresive faţă  de alţii sau de sine, dorinţa de a face totul perfect.

Autorul vă recomandă si :  O idee despre nebunie

Compulsiile sunt comportamentele pe care le repetați pentru a încerca să controlați obsesiile avand ca scop scăderea angoasei a ( neliniștei).                                                

Compulsiile comune includ: curăţarea şi/sau spălarea excesivă a mâinilor, aranjarea lucrurile într-un anumit mod precis, verificarea în mod repetat a diverselor aspecte precum încuierea uşii, oprirea cuptorului, numărarea compulsivă, sentimente sau emoţii religioase foarte puternice.

 

Tipurile de pacienți cu tulburare obsesiv-compulsivă care se încadreaza în urmatoarele categorii:

          – Cei preocupați de posesii. Se tem că li se va întâmpla ceva rău dacă aruncă anumite obiecte.                                                                                                                       – Cei preocupați de igienă. Se tem de contaminare și dezvoltă obsesii față de curățenia trupului sau a locuinței.                                                                                 – Cei care verifică. Se tem că sunt expuși unui pericol dacă nu verifică în mod repetitiv încuietori, aparate si  s.a.m.d. – Cei supuși îndoielilor și cu fobia păcatului. Se tem de pedeapsa pe care ar putea să o primească atunci când nu realizează un lucru bine.                                            – Cei preocupați de ordine și simetrie. Dezvoltă o obsesie în a aranja lucruri și pot avea superstiții legate de numere, culori și forme.                                                 

Autorul vă recomandă si :  Cum să supravietuiești unei legaturi afective creia îi lipsește dimensiunea etică a iubirii

Cauze clare ale tuburari obsesiv-compulsive nu au fost identificate cu exactitate. Mulți cercetatori spun că boala poate fi moștenită. Stresul și alți factori psihologici pot contribui la dezvoltarea și menținerea accestei nevroze, care afectează adulţii, adolescenţii şi copiii peste tot în lume. Cele mai multe persoane sunt diagnosticate în jurul vârstei de 19 ani.

 

„Până când misiunea ta nu va deveni o obsesie, nimic nu se va schimba în viaţa ta.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.