Ce înseamnă un eveniment traumatic?

Trauma pshică o experiență vitală de discrepanță între factorii situaționali amenințători și capacitățile individuale de stăpânire, care este însoțită de sentimente de neajutorare și abandonare lipsită de apărare și care duce astfel la o zdruncinare de durată a înțelegerii de sine și de lume”.Riedesser și Fischer

Care sunt evenimentele traumatice care ne spulberă sentimentul de securitate?

Așadar, trauma psihologică este generată de evenimente deosebit de tulburătoare sau amenințătoare, ce spulberă sentimentul de securitate, făcându-vă să vă simțiți neputincioși, copleșiți, speriați, nesiguri raportat la viitor, fără speranță, aruncați într-o lume plină de pericole. Experiențele traumatice implică adesea și amenințare la adresa vieții sau siguranței fizice, însă orice situație care vă face să vă simțiți copleșiți și neajutorați, chiar dacă nu implică vătămări corporale, poate fi una traumatizantă. Ceea ce determină dacă evenimentul este unul traumatizant sau nu, nu sunt doar factorii situaționali obiectivi, ci experiența emoțională subiectivă.

Cum se tratează sindromul de stres post-traumatic și în ce constă tratamentul?

Tratamentul pentru sindromul de stres post-traumatic urmarește redobandirea senzației de control asupra propriei vieți și implică atât terapia medicamentoasă, cât și psihoterapia. Timpul este pentru o parte din noi cel mai eficient tratament,  doar că acesta nu este suficient. E nevoie de muncă și ajutor specializat pentru a depăși cu bine un eveniment traumatizant.

Autorul vă recomandă si :  Cum reacționăm la stres ?

Aceste două tratamente combinate ajută la ameliorarea simptomelor, dobandirea unor aptitudini de blocare a manifestarilor clinice și la recapatarea stimei de sine.

Tratamentul medicamentos este stabilit în funcție de necesitățile pacientului. Acesta poate include administrarea de antidepresive, eficiente și în tratarea tulburărilor de anxietate, antipsihotice, dacă apar halucinații sau delir, hipnoinductoare în cazul tulburărilor de somn.

Terapia cognitiv-comportamentală este eficientă în cazul tulburării post-traumatice, și se axează pe modificarea propriilor gânduri generând astfel comportamente și reacții mai sănătoase.

În cadrul acestui tip de intervenție menționez doar cateva metode:

  • Terapia prin expunere. Pacientul își înfruntă și își controlează teama, într-un mediu securizant, folosindu-și imaginația sau vizitând locul în care evenimentul traumatizant s-a petrecut.
  • Restructurarea cognitiva. Pacientul este ajutat să își acceseze amintirile traumatizante, emoțiile aferente, și să privească situația într-o manieră realistă.
  • Relaxarea. Tehnicile de relaxare sunt utile în diminuarea nivelului de anxietate, care paralizează psihicul pacientului.
Autorul vă recomandă si :  O idee despre nebunie

Ce puteți face pentru gestionarea perioadei care urmează în urma unui eveniment traumatizant!

  1. Petreceti timp cu persoanele apropiate;

2. Acordati-vă timp pentru auto-observare;

3. Intoarceti-vă la activitatiile zilnice obisnuite;

4. Vorbiti despre ce s-a întamplat de îndată ce vă simțiți pregatit;

5. Faceti lucruri care vă fac plăcere și care vă relaxează;

6. Stabiliti-vă obiective realizabile;

7. Observați fiecare pas pe care îl faceți spre recuperare;

Amintiti-va ca recuperarea este posibilă, iar acele reacții emoționale și fizice pe care le-ai simțit sunt raspunsuri normale la situații anormale;

Apelați la specialiști Este obligatoriu să-i lăsăm pacientului libertatea de a alege terapia.

Citește și:

Autorul vă recomandă si :  Cum să supravietuiești unei legaturi afective creia îi lipsește dimensiunea etică a iubirii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.